Deployment aplikací v PHP - Zikmund, Štěpán (2011)
Tato práce se zabývá automatizovaným nasazováním webových aplikací v PHP. Protože pro aplikace napsané v jazyce PHP v tuto chvíli neexistuje žádné široce používané standardizované řešení automatizovaného nasazení, je hlavním cílem vytvoření řešení, které bude dostatečně automatické a zároveň dostatečně univerzální, aby mohlo být využito pro různé aplikace vyžívající různé databázové systémy nebo frameworky. Abych mohl takový nástroj navrhnout, popisuji na začátku práce jednotlivé prvky, ze kterých webová aplikace sestává. Jsou to zdrojový kód aplikace, HTML šablony a CSS, grafické soubory, data a databázové schéma. Dále na základě přednášky Sharara Evrona z konference ZendCon 2010 nazvané Best Practices in PHP Deployment představuji možnosti, jak je možné aplikaci nahrát na server. Pro jednotlivé prvky aplikace hledám v další kapitole specifické kroky, které jsou pro jejich nasazení buď nutné nebo užitečné. Jedná se například o minifikaci JavaScriptu a CSS, úprava databázového schématu nebo připojení citlivých údajů do konfiguračních souborů aplikace. Ve čtvrté a páté kapitole pak popisuji implementaci jednotlivých kroků a jejich sjednocení do procesu nasazení aplikace a také do procesu návratu do její historické verze. K vytvoření tohoto nástroje používám nástroj Phing.