Praktická aplikace hromadné bivalentní úlohy batohu - Černý, Vít; Kalčevová, Jana; Suchánková, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Úloha batohu je jednou z klasických úloh operačního výzkumu. Patří do kategorie celočíselných úloh lineárního programování, nejčastěji je formulována jako binární úloha. V této bakalářské práci jsou popsány jednotlivé kategorie úlohy a také některé metody vedoucí k nalezení řešení takových úloh. Ačkoli existují přesné algoritmy pro spolehlivé nalezení optimálního řešení, některé úlohy batohu jsou tak rozsáhlé, že výpočet pomocí exaktních algoritmů by nebylo možné realizovat. Z toho důvodu jsou složitější úlohy batohu řazeny do kategorie NP-úplné. Proto bylo vytvořeno několik heuristik a metod, které mohou vést k dostatečně dobrému řešení v relativně krátkém čase a poměrně jednoduchým způsobem. Tato práce se zaměřuje zejména na jednu z popisovaných úloh, na hromadnou bivalentní úlohu batohu. Na praktickém příkladě ukazuje, jak je možné tento problém řešit.
Vedoucí práce: Jana Kalčevová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses