Implementace Business intelligence řešení v podniku - Černý, Lukáš (2011)
Byl to rok 1989, který započal odlišný pohled na mnoho oblastí. Jedním z nich byl i vznik společností, které se začaly hojně zaobírat ICT službami, ICT školeními a také vývojem systémů. V domácnostech se začaly zabydlovat počítače a následně kolem roku 1992 využívat také internet. Firmy začaly poptávat programy, které byly s ostatními pobočkami propojeny a hledaly takové řešení, které by jim přinášelo přidanou hodnotu. Vznikaly bankovní systémy, telefonní systémy, systémy pro oblast pojišťovnictví energetiku, průmysl a další. Dnes máme rok 2011 a je to již přes 20 let, kdy firmy tyto systémy využívají. Je proto nevyhnutelné, aby všechna tato data byla využita a i nadále tvořila konkurenční výhodu. Každá společnost má v dnešní době oddělení, které se o data stará, analyzuje je a předkládá vyššímu managementu. Již v minulosti bylo pro společnosti nutné využívat data k zefektivnění procesu rozhodování a tím i svých klíčových oblastí. Proto zcela nevyhnutelně vznikl obor, který se začal zabývat problematikou dat, vznikaly zcela nové technologické standardy, nové typy datových úložišť apod. Světlo světa spatřil přístup známý termínem -- Business Intelligence. Diplomová práce na téma implementace Business Intelligence řešení v podniku se zabývá procesem návrhu, vývoje, datové čistoty a řízení projektu v oblasti farmacie. Jsou zmíněny hlavní komponenty Business Intelligence řešení, technická stránka a meritorní stránka návrhu. Nedílnou částí práce je popis problematiky farmacie a řízení projektu.