IT controlling - Stehlík, Libor (2011)
Hlavním cílem této diplomové práce je seznámit čtenáře s možnostmi ekonomického řízení podnikové informatiky využitím nástrojů finančního controllingu, a dále tyto nástroje doplnit o vhodné metriky měření výkonnosti této oblasti. Práce je logicky členěna do tří ucelených částí. V první je čtenář seznámen s vývojem a obecnými principy controllingového přístupu. Ty jsou následně aplikovány do oblasti IT. Spolu s nimi jsou v této části rozděleny a blíže popsány IT náklady a IT efekty, které jsou specifikem oblasti podnikové informatiky. Druhá část je věnována samotné aplikaci controllingových nástrojů a to z pohledu jednotlivých fází životního cyklu IT komponent. Mezi zmíněnými metodami v této části jsou například: výpočet návratnosti investic, výpočet čisté současné hodnoty, kalkulace životního cyklu, rozpočtování s nulovým základem nebo metoda Activity Based Costing, reprezentující moderní přístup kalkulace. Poslední část je věnována měření výkonnosti podnikové informatiky spolu s návrhem metrik a dimenzí, využitelných při aplikaci nástrojů Business Intelligence, jako vhodné podpory controllingového přístupu řízení.