Metodika řešení transformačních úloh v BI (ETL) - Cimbaľák, Michal; Pour, Jan; Zajíc, Ján; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Úlohou ETL (Extract, Transform, Load) systémů je získávání dat z různých zdrojů, jejich čištění, standardizace a nahrání do datového skladu. Diplomová práce se věnuje budování metodiky ETL, která by dobře popsala celý proces ETL řešení, a její aplikaci v reálném prostředí. V rámci práce jsem měl možnost spolupracovat na projektu "BI Kuchařka" se společností Clever Decision, která se specializuje na oblast Business Intelligence. Mým úkolem bylo vytvořit metodiku ETL, jako jednu z částí celé BI metodiky. Cílem zpracovaného materiálu bylo poskytnout jednoduchou, flexibilní a rozšiřitelnou metodiku, která může posloužit při vytváření ETL řešení. Cílem diplomové práce je představení vytvořené metodiky řešení transformačních úloh BI (ETL), všech jejich komponent a přiblížit způsob jejího použití. Vedlejším cílem je diskuse k implementaci a modifikaci metodiky v různých prostředích. Hlavním přínosem diplomové práce jsou návrhy pro konstrukci a implementaci ETL metodiky, nebo pro vytvoření metodiky zcela jiné. Práce se skládá ze tří částí. První teoretická část se zabývá definicí základních pojmů, architekturou a implementací ETL systému. Ve druhé části práce je popsána vytvořená ETL metodika. Poslední část se věnuje implementaci a modifikaci metodiky.
Vedoucí práce: Jan Pour
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses