Transformace konceptuálních modelů do realizace informačního systému - Vagner, Vlastimil (2011)
Diplomová práce se zabývá vazbami mezi datovými modely, od konceptuálních modelů informačních základen po fyzický návrh, určený k realizaci. Cílem práce je analyzovat moderní přístup k návrhu systémů a specifikovat jaký má detailní konceptuální modelování vliv na kvalitu a konečnou podobu aplikace či systému, včetně procesů, které probíhají při postupu na další úroveň návrhu. Přiblíženy budou techniky přechodu mezi těmito úrovněmi a budou zohledněny konstrukční vlastnosti a omezení vybraných platforem a předpoklady pro jejich návrh a vzájemné provázáni úrovní pohledu na systém. Pro potřeby diplomové práce jsou zkoumány známé prostředky návrhu datových modelů, a provedena analýza jejich použitelnosti.