Software Asset Management v bankovním sektoru - Lipták, Aleš; Bruckner, Tomáš, 1974-; Šipka, Ladislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
V současné době je provoz firem zcela závislý na informačních a komunikačních technologií (ICT), které jsou využívány napříč všemi obory. S tím souvisí i mnohem větší nároky, jež jsou kladeny na správu jednotlivých aktiv, přičemž software je z tohoto pohledu nejproblematičtější. Je tedy nutné, aby firmy této problematice věnovaly dostatečnou pozornost, protože při její zanedbání hrozí i vysoké finanční postihy. První cíl práce spočívá v představení základních charakteristik Software Asset Management (SAM) patřící do rámce Information Technology Infrastructure Library (ITIL), který se jako jeden z mála zabývá danou problematikou komplexně. Tento cíl je následně výchozí podmínkou pro dosažení druhého, ve kterém bude provedena analýza konkrétního případu správy softwarových aktiv v bankovním sektoru, na jejímž základě budou přijaty návrhy na zavedení best practises SAM. Třetí cíl představuje doplnění předchozí návrhu v podobě vypracování částí poptávkového dokumentu, které jsou zaměřeny na podrobnou specifikaci požadované funkcionality SW nástroje podle SAM. Cílů bude dosaženo prostřednictvím studia relevantních zdrojů a rovněž využitím technik, které pomohou s analýzou a definovaní budoucího stavu. Přínosy práce spatřuji zaprvé v identifikaci nedostatků v rámci správy softwarových aktiv, na nichž se podíleli i zaměstnanci prostřednictvím průzkumu. Druhý přínos spočívá v navržení změn, které mají podobu zcela konkrétních kroků, jež by měly přispět k zefektivnění současného stavu a posledním přínosem je uvedení nových poznatků, které danou problematiku rozšiřují o informace zaměřené na oblast velkých organizací.
Vedoucí práce: Tomáš Bruckner
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses