Dopady novely zákona o dani z nemovitostí na příkladu konkrétní obce - Radvanová, Zuzana; Sedmihradská, Lucie; Kostohryz, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Bakalářská práce pojednává o dopadech novel zákona o dani z nemovitostí platných od roku 2008 na obec Bukovany, pokud by využila všechny své pravomoci, které jsou obci umožněny. První část práce je zaměřena na příjmy obcí a jejich členění podle rozpočtové skladby. Tato část také obsahuje, jaké příjmy vykazovaly obce v rámci ČR za rok 2010 dle rozpočtové skladby a vývoj těchto příjmů. Dále se zabývá daní z nemovitostí, členěním této daně na daň z pozemků a daň ze staveb. Definuje předmět daně a daňový základ, sazby daně a případná osvobození od této daně. Druhá část analyzuje příjmy a hospodaření obce Bukovany. Podrobně se věnuje daňovým příjmům. Třetí část se zabývá získáváním potřebných informaci pro analýzu daně z nemovitostí v obci Bukovany. Z důvodu neposkytnutí těchto informací, je zde uvedeno proč finanční úřad tyto informace neposkytnul a pro potřeby výpočtů vybrána jiná obec -- obec Valy, která je rozlohou obci Bukovany podobná. Pak následuje aplikace relativních výnosů jednotlivých druhů staveb a pozemků obce Valy na celkový výnos daně z nemovitostí obce Bukovany a zjištění, jaké dopady na daňový výnos by mělo uplatnění všech pravomocí obcí, jako je zavedení místního koeficientu, zvýšení korekčního koeficientu o jeden stupeň nebo také osvobození od daně, na obec Bukovany.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses