Plánování a analýza nákladů na podnikovou informatiku - Kohout, Pavel (2011)
Tato práce se zabývá komplexním sledováním a řízením nákladů na informační a komunikační technologie v rámci podniků, které si kladou za cíl maximalizovat svou tržní hodnotu a dosahovat zisku prodejem svých produktů nebo služeb a současně nepůsobí v oboru ICT, ani nejsou bankami či dalšími finančními institucemi. Cílem práce je napomoci lepšímu porozumění příčinám vzniku nákladů na podnikové ICT. Za tímto účelem bude sestaven model sledování a řízení nákladů ICT. Tento model nalezne uplatnění v podnicích v případech, kdy je třeba sledovat skutečnou nákladovou náročnost ICT. Model bude dále určen pro řízení nákladů a rozpočtování a poslouží jako základ pro vyhodnocování efektivity podnikových ICT. Dalším přínosem bude představení způsobů alokace nákladů na jednotlivá podniková oddělení, rozčlenění nákladů na software dle formy pořízení a popis vhodných metod sestavování rozpočtu na ICT.