Metodika vývoje služeb v oblasti veřejné správy - Čunek, David (2011)
Tématem této práce je aplikace ověřených principů s vývojem služeb v soukromém sektoru na oblast veřejné správy a e-Governmentu. Práce je zaměřena na interoperabilní služby, které je možné integrovat přes jednotlivé rezorty nebo do podnikových systémů v privátním sektoru. V kapitole 2 se popisují aspekty ovlivňující vývoj interoperabilních služeb ve veřejné správě použitím European Interoperability Frameworku (EIF) jako základu pro klasifikaci dimenzí interoperability. Kapitola 3 zhodnocuje současný stav služeb ve státní správě se zaměřením na informační interoperabilitu, která se vztahuje k syntaktické, strukturální a sémantické heterogenitě. Bylo zjištěno, že služby Portálu veřejné správy (PVS) trpí vysokou strukturální i syntaktickou heterogenitou a následně byly diskutovány možné cesty ke standardizaci rozhraní služeb ve státní správě. Jako možná cesta vpřed bylo navrženo vytvoření standardizované knihovny služeb. V kapitole 4 byl navržen metodologický rámec pro vývoj služeb e-Governmentu aplikací ověřených principů známých ze soukromého sektoru. Hlavní důraz je kladen na knihovnu služeb a její roli v životním cyklu vývoje služby. Etapy životního cyklu služby byly dekomponovány do dílčích fází, tak aby byly v souladu s metodikou MMDIS.