Možnosti použití databázového systému CouchDB - Pultera, Ondřej (2011)
Práce se zabývá možnostmi použití dokumentově orientovaného databázového systému Apache CouchDb. V první kapitole vysvětluji základní teoretické pojmy a principy související s databázovým systémem CouchDb. Ve stručnosti zde také představuji databázové systémy založené na relačním modelu. Druhá kapitola se věnuje architektuře a vlastnostem Apache CouchDb. Zamýšlím se zde nad důvody vzniku Apache CouchDb. Kapitola zároveň popisuje principy běhu Apache CouchDb v distribuovaném prostředí. V třetí kapitole se zabývám případovými studiemi a popisuji zde úspěšné implementace Apache CouchDb. Cílem této kapitoly je čtenáři nastínit případy, ve kterých je vhodné využit Apache CouchDb. V další kapitole se pak věnuji praktické práci s Apache CouchDb. Zmiňuji zde nástroj pro správu databáze a konkrétní možnosti nastavení. Dále je zde praktická ukázka jak provádět základní operace přes HTTP rozhraní pomocí příkladů. Příklady jsou realizované pomocí skriptovacích jazyků PHP a JavaScript. Cílem této kapitoly je čtenáři představit Apache CouchDb z pohledu vývojáře nebo správce. Čtenář by na základě této práce měl porozumět nejpodstatnějším vlastnostem Apache CouchDb a být schopen rámcově určit využitelnost tohoto databázového systému pro konkrétní aplikace.