Cloud Computing v českém prostředí - Margaris, Nikos (2011)
Tato diplomová práce je zaměřena Cloud Computing. Jedná se o relativně nový trend ve způsobu dodávky IS/IT řešení podniku. Celý koncept je postaven na službách, která reprezentují veškeré IT zdroje a jsou uživatelům zpřístupněny na základě platebních modelů prostřednictvím komunikačních sítí. Cílem práce je nalézt vhodnou definici celého konceptu. Na jejím základě pak zhodnotit aktuální postavení tohoto trendu na území České republiky. Dále pak určit možné příčiny zjištěného stavu. Základním krokem pro zpracování bude sestavení literární rešerše, která poskytne definiční rámec pro danou problematiku a zároveň naznačí, jaké otázky je vhodné si při zjišťování postavení Cloud Computingu položit. Vlastní výzkum bude proveden pomocí dotazníkového šetření. Hlavními přínosy této práce by mělo být navržení vhodné definice Cloud Computingu, zhodnocení aktuálního stavu v českém prostředí a nalezení jeho možných příčin.