Cloud computing s ohledem na technologické aspekty a změny v infrastruktuře - Vítek, Daniel; Donát, Jiří, 1963-; Bruckner, Tomáš, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Tato diplomová práce pojednává o novém přístupu k poskytování IT služeb prostřednictvím internetu všeobecně známého jako cloud computing. Ve své úvodní části je cloud computing zasazen do historického kontextu vývoje podnikové informatiky a jsou zde zmíněny hlavní problémy, kterým dnes IT oddělení čelí. V další fázi práce přechází na samotný pojem cloud computing a zabývá se jednotlivými prvky tvořící architekturu cloud computingu. Velký prostor je věnován výhodám a nedostatkům spojených s tímto novým modelem. Jedním z hlavních cílů této práce je identifikovat vliv technologických trendů na cloud computing. Konkrétně jsou zde rozvedeny čtyři hlavní trendy a to virtualizace, multi-tenantní architektura, servisně orientovaná architektura a grid computing. Dalším cílem je analyzovat dva trendy v přístupu k IT infrastruktuře, které povedou k zásadním změnám v IT průmyslu. Prvním z nich je vznik velkých datových center, která mohou obsloužit obrovské množství zákazníků a dosáhnout značných úspor z rozsahu. Druhým trendem, na který je v této práci poukázáno, je přechod od dnes dominantních mnohoúčelových počítačů k širokému sortimentu mobilních zařízení spotřební elektroniky zaměřující se na konkrétní potřeby uživatele. Posledním cílem této práce je objasnit ekonomický dopad cloud computingu v oblasti nákladů a změn v obchodních modelech. Práce je zakončena hodnocením současné adopce modelu a předpovědí budoucího vývoje.
Vedoucí práce: Jiří Donát
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses