Systémy řízení podnikové informatiky - Hrubý, Karel (2011)
Tématem této diplomové práce jsou Systémy řízení podnikové informatiky. Práce je rozdělena do tří částí, přičemž první dvě části poskytují na zpracované téma ucelený pohled a soustřeďují dosavadní poznatky ze zkoumané oblasti. Třetí část je složena z vlastních závěrů na základě dostupných materiálů. K celkovému řízení IT je zapotřebí řídit a měřit výkonnost IT. Proto se první část zabývá řízením výkonnosti IT (IT Performance Management - ITPM). Řízení výkonnosti by mělo prorůstat celou organizací a ITPM by mělo být součástí celkového řízení výkonnosti organizace. Výkonnost je potřeba řídit a měřit na všech úrovních organizace (strategické, taktické a operativní úrovni). Aby organizace mohla měřit výkonnost IT, je potřeba navrhnout relevantní metriky. Tyto metriky se nejlépe navrhují podle nějakého rámce, ať už se jedná o ITIL či COBIT. Druhá část mé práce se zabývá rámci pro řízení IT a jejich podpory pro návrh metrik. Zabývá se novou vlnou v IT -- ITSM (IT Service Management). De facto standardem pro ITSM je ITIL. Dále druhá část rozebírá de facto standard pro IT Governance COBIT a IT Balanced Scorecard, který slouží k vyjasnění a převedení vize a strategie do konkrétních cílů. Třetí část popisuje konkrétní postup pro návrh metrik podle rámce ITIL. Tato část rovněž popisuje software Metricus, který umožňuje centralizovanou správu ITPM a využívá holistický pohled na celkové ITPM.