Odhad výše násobitelů při ocenění podniku pomocí metody tržního porovnání - Kachlík, Brian (2011)
Bakalářská práce na téma "Odhad výše násobitelů při ocenění podniku pomocí metody tržního porovnání" se zaobírá faktory mající vliv na tržní ocenění podniku, konkrétně metodou srovnatelných podniků, jakožto nejpoužívanější metodou, a tudíž věřím, že práce bude přínosná i pro praktickou aplikaci. Práce má dvě části -- první, teoretickou, jejiž závěr mi posloužil pro druhou část, analytickou. Analyzoval jsem vliv čtyř faktorů -- velikost podniku, riziko provozní a finanční a očekávaný růst zisku -- které mají zásadní vliv na výběr srovnatelných podniků. V analytické části jsem dospěl k závěru, že reálné podmínky ne vždy reflektují teoretické modely, byť jejich správnost je nezpochybňovaná akademiky i praktiky. Bakalářská práce úspěšně splnila svůj cíl, tedy zjistit, jaké faktory mají vliv na úpravu násobitelů v teorii a zda tyto faktory mají vliv i v reálném ocenění.