Analýza využití paušálních výdajů u daně z příjmů fyzických osob od roku 2004 - Čuhelová, Martina (2011)
Práce se zabývá změnami ve využití paušálních výdajů u poplatníků (fyzických osob s příjmy podle § 7 zákona o daních z příjmů) z pěti vybraných krajů, se zvláštním zaměřením na přechod 2008/2009. Obecná část se věnuje teoretickým aspektům paušálních výdajů, uvádí výhody a nevýhody, porovnává s pojmem paušální daň a stručně čtenářům představuje klasifikaci NACE. Praktická část zahrnuje postupnou analýzu získaných dat. Jako první se autorka zaměřuje na poplatníky s příjmy ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství, dále pak na živnosti řemeslné a neřemeslné (volné, vázané, koncesované), poslední skupinu tvoří jiné podnikání spolu s jinou samostatnou výdělečnou činností. Postupně jsou u jednotlivých činností s potřebnou podrobností popisovány změny ve využití paušálních výdajů, popřípadě i početní rozložení poplatníků v krajích a odlišnosti mezi jednotlivými kraji. Souhrnné údaje jsou přehledně uspořádány do tabulek. U většiny činností se projevila jednoznačná reakce, která však nemusí být pouze následkem zvýšení sazeb, ale také kombinací dalších faktorů.