Optimalizace organizační struktury - Škaloudová, Hana (2011)
Optimalizace organizačních a podnikových struktur je dnes velmi využívána, šetří se náklady v různých podobách a vyrábí se více věcí. Promyšlená inovace či restrukturalizace může firmám ušetřit značné finanční prostředky. K hodnocení efektivity se požívá například analýza SWOT, vícekriteriální rozhodování a metoda Data Envelopment Analysis (DEA). V této práci je použita metoda DEA, která pracuje s náklady (vstupy) a výnosy (výstupy) činnosti. Podle nich vyhodnocuje efektivitu jednotky s ohledem na údaje ostatních homogenních jednotek. Čím méně vstupů a více výstupů, tím lépe. Je aplikována na organizační strukturu Junáka -- svazu skautů a skautek ČR, Pražského kraje A.B.Svojsíka. Následně je posuzováno, jestli je organizace efektivní, nebo by mohla provést změny. Tato analýza je provedena na dvou stupních struktury, na střediscích a okresech, pomocí programu mpl. Na analýzu byla použita reálná data a byly navrhnuty změny podle výsledků metody DEA.