Budování a využívání menších počítačových sítí - Štross, Pavel; Pinkas, Otakar, 1942-; Šmejkal, Ivo; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Cílem této práce je popis a analýza lokální počítačové sítě obce Přílepy u Rakovníka a návrh její modifikace na optickou přístupovou síť typu FTTH. Nejprve je čtenář seznámen s teoretickým základem počítačových sítí, na něj navazuje část praktická, která se zabývá samotným návrhem optické přístupové sítě typu FTTH. Teoretický základ nejprve popisuje topologie počítačových sítí a síťové modelyspolu s jejich návazností na základní síťové protokoly. Dále jsou uvedeny základní charakteristiky metalických a optický sítí typu Ethernet spolu s metodami jejich zabezpečení. Práce poté hovoří o optických přístupových sítích typu FTTx a jejich architektuře. V této části textu je čtenář rovněž seznámen s použitím optických vláken a metodami jejich pokládky. V následné praktické části práce je popsán stávající stav sítě v obci Přílepy u Rakovníka a její následná modifikace na síť typu FTTH. Všechny teoretické výklady uvedené v kapitolách 1 až 4, jsou výchozím předpokladem pro pochopení popsaného návrhu FTTH sítě, který by se měl být v obci realizován. Výsledný návrh obsahuje porovnání topologie a architektury navržené sítě, aktivních prvků, centrálních serverů aj. Důraz je kladen nejen na pohled z hlediska technické stránky, ale také na porovnání z hlediska investičních nákladů na zbudování navržené sítě v závislosti na finančních možnostech obce.
Vedoucí práce: Otakar Pinkas
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses