Zdanění příjmů osob v důchodovém věku - Hrubý, Štěpán (2011)
Předkládaná bakalářská práce je zaměřena na zdanění příjmů osob v důchodovém věku. Předmětem zkoumání byla rovněž novela zákona o dani z příjmů pro rok 2011 ve vztahu ke starobním důchodcům. Úvodní část práce sleduje a popisuje podmínky starobních důchodů v souvislosti s nárokem na získání starobního důchodu a současně jejich ekonomickou aktivitu. Druhá kapitola je výkladem zákona s ohledem na zdanění důchodů a příjmů z ekonomické činnosti. Závěrečná část je věnována novele zákona, nařizující zdanění důchodů při souběhu příjmů s výdělečnou činnosti a soustavným pronájmem. Cílem práce tak bylo sumarizovat a zhodnotit podmínky, za jakých dochází ke zdanění příjmů osob v důchodovém věku, v souvislosti se starobními důchody, poukázat na odlišnosti u danění příjmů z výdělečné činnosti seniorů, v neposlední řadě jaké změny nastaly pro důchodce v oblasti zdanění důchodů pro letošní rok 2011.