SaaS ve firemním ICT - důsledky, změny, příležitosti - Jurica, Martin (2011)
Toto diplomová práce se zaměřuje na zmapování současného stavu SaaS (Software as a Service) a jeho dopadu na firemní ICT jako celek. Cílem je vysvětlit koncepty a dopady moderních forem poskytování služeb, popsat a zhodnotit jejich benefity a rizika a odhadnout budoucí směr vývoje v této oblasti. Zaměříme se také na konkrétní využití získaných poznatků v prostředí české firmy. První část práce mapuje aktuální řešení SaaS a související technologie. Důraz je kladen na seznámení čtenáře s aktuálně dostupnými (či představenými do poloviny roku 2011) technologiemi a jejich vzájemnými souvislostmi. Tato část také shrnuje současné poznatky z oboru a na jejich základě stanovuje definice jednotlivých oblastí a technologií. V další části práce se zaměřujeme na konkrétní SaaS a cloud řešení dostupná na současném trhu, z této části pak vychází konkrétní případová studie z prostředí malé společnosti, která zvažuje přechod na SaaS řešení. V této části se zaměřujeme na praktické uplatnění předchozích závěrů. Další část se zaměřuje na predikci vývoje firemního ICT v následujících letech, s důrazem na SaaS a příbuzné technologie. Cílem druhé části je nalézt odpovědi na otázky "Zda", "Kdy" a "Jakým způsobem" ovlivní trh s informačními technologiemi, jejich nasazování a obchodní modely budoucí předpokládané rozšíření modelu Software as a Service. Diskutován je také maturity model SaaS a specifika českého trhu.