Analýza úvěrového procesu - Jeřábek, Jan (2011)
Bakalářská práce se zaměřuje na oblast úvěrování a popisuje jednotlivé části úvěrového procesu. Od definování úvěrové strategie a politiky, přes analýzu úvěruschopnosti klienta, až po případné řešení problémových úvěrů. V první části je vymezen úvěrový obchod, jeho základní charakteristiky a systematizace. Jsou zde také uvedeny rizika spojené s úvěrováním. V druhé části jsou popsány jednotlivé kroky úvěrového procesu. V závěru se práce věnuje negativnímu vývoji úvěrového vztahu -- selhání dlužníka. Popisuje základní způsoby řešení takových úvěrů a zároveň je nastíněna aktuální situace v oblasti úvěrů v selhání na českém bankovním trhu a přístup konkrétní banky České spořitelny, a.s., který je ilustrován pomocí údajů z účetní závěrky.