Anomálie na finančních trzích - Gavrylyuk, Zinayida (2011)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu některých známějších anomálií narušujících efektivnost finančních trhů. V první části je podrobená zkoumání teorie efektivních trhů a konfrontovaná se základními myšlenkami behaviorálních financí. Na to navazuje analýza tržních anomálií, v níž je uveden podrobnější popis a možná vysvětlení tří vybraných anomálií: prosincového efektu, setrvačnostního efektu a podhodnocení primárních emisí akcií. Praktická část testuje jejích výskyt na vybraných akciových trzích a zabývá se myšlenkou praktického využití těchto anomálií. Vliv prosincového a setrvačnostního efektů na výnosy akcii se nepodařilo potvrdit. Na testovaných datech byly ovšem nalezeny významnější rozdíly v podhodnocení primárních emisí akcií napříč odvětvími amerického průmyslu. Práce poskytuje přehled o charakteristikách a výskytu vybraných tržních abnormalit a otevírá prostor pro podrobnější analýzu.