Využití technických indikátorů při pozičním obchodování s komoditními futures - Fičura, Milan (2011)
V této práci jsem se pokusil popsat základy obchodování na futures trzích, základy technické analýzy a tvorby obchodních systémů. Především jsem se soustředil na oblast technických indikátorů, kde jsem popsal většinu těch v součastné době nejpoužívanějších. Dále jsem se ve své práci zabýval tvorbou obchodních systémů a popisal proces jejich backtestování, optimalizace a hodnocení. V praktické části práce jsem vytvořil 30 jednoduchých obchodních systémů a backtestoval je na historických denních datech 10ti vybraných komoditních futures kontraktů z let 2001-2010. Za účelem simulace reálného obchodování jsem použil léta 2001-2005 k tvorbě a optimalizaci, a léta 2006-2010 k backtestování a zhodnocení výsledků. Většina systémů dosáhla relativně vysokých zisků, ale jen nízké robustnosti a vysoké rizikovosti. Contra-trendové systémy si též ve druhé fázi vedly výrazně hůř než systémy trend-followingové. Na základě výsledků jsem pak mohl na 0,1% hladině významnosti zamítnout hypotézu, že zisky daných systémů (ve druhé fázi) je možno připsat náhodě. Nelze však říct, zda dané systémy "porazily trh" (při započtení rizika), jelikož přestože jejich čisté zisky byly nadprůměrné, jejich rizikovost byla též velmi vysoká.