Účinky zkušeností válečných i poválečných na vědu národohospodářskou - Mildschuh, Vilibald, 1878-1939; Česká společnost národohospodářská (V Praze : Česká společnost národohospodářská : Fr. Řivnáč [distributor], 1933)
Porovnání některých ekonomických činitelů předválečného a poválečného hospodářství z hlediska ekonomické vědy. Měnová teorie, peněžní a cenová politika, úroková míra. Úloha cedulových bank. Mezinárodní obchodní politika. Úloha subjektů ekonomického řízení.
Obsahuje též: Reorganisace Československých státních drah a samosprávný system / Václav Všetečka — Dopravní krise a postavení železnic / Pavel Koller — O možnostech a mezích státního zásahu do hospodářství zejména při úpravě poměru mezi zemědělstvím a průmyslem / Josef Matoušek — Sčítání obyvatelstva s hlediska zemědělského / Antonín Boháč — Světová krise textilní / Václav Herain — Automobil vedle železnice v Č.S.R. / Vladimír Ibl — Naše hospodářská situace ke sklonku světové krise / Rudolf Hotowetz — Struktura čsl. zahraničního obchodu / Zdenko Fafl — Hospodářské poměry a problémy soudobého Německa / Václav Schuster — Exportní ústavy v cizině a u nás / Zdenko Fafl — Jižní Amerika ve světovém hospodářství / Vlastimil Kybal — Velká Britanie v zápase o novou hospodářskou rovnováhu / Zikmund Konečný — Hospodářské poměry v Italii / Jindřich Mayer — Hospodářský vývoj Spojených států amerických v posledních dvou letech / Jaroslav Novák — Rozsah a vývoj světové výroby cementu / Rudolf Barta — Hospodářská politika Australie / Otto Coufal — Hospodářská hodnota ochrany živnostenského vlastnictví / Jiří Reichert — Kapitálová politika / Karel Karásek — Úkol technik v životě národa / Vladimír List — Japonsko ve světovém hospodářství / Jaroslav Šlemr — Nové vývojové tendence v československém a světovém bankovnictví / Antonín Pimper — Plánování v zemědělství / Václav Vojtěch Škoda — Meze cedulové politiky / Alois Král
Obsahuje bibliografické odkazy
Keywords: do 1935; finanční politika; hospodářská politika; cenová politika; mezinárodní obchod; ekonomická rovnováha; přednášky; financial policy; economic policy; price policy; international trade; equilibrium (economics); lectures