Začlenění agentových přístupů do komplexní metodiky popisu firemních procesů - Smolík, Jan (2011)
Hlavním cílem této disertační práce je integrace pojmů agentově orientovaných přístupů do komplexní metodiky pro popis procesů MMABP, která je vyvíjena na VŠE v Praze. V první části práce popisuje a vysvětluje agentově orientované přístupy pro popis procesů (i*/TROPOS, AOR, OOEM a ontologii UFO) a demonstruje je na případové studii. Metodika MMABP je následně s těmito přístupy srovnána a vyhodnocena. Z vyhodnocení vyplývá, že metodika je nekompletní vzhledem k agentovým pojmům plán, vykonání plánu, přání, záměr, závazek a nárok a rovněž k pojmům stabilní a nestabilní stav. Jako nepřesné jsou vyhodnoceny pojmy agent, cíl a byznys proces. Druhá část práce argumentuje a definuje rozšíření metodiky MMABP, které odstraňuje tyto identifikované nedostatky. Do metamodelu je doplněno vykonání plánu, což je záměrně vykonaná akce, která směřuje k naplnění cíle. Plán je pak obecným popisem tohoto speciálního typu akce. Agent je pak entita, která má nějaké cíle a je schopna konat plány. Novou definici získává byznys proces, který je něčím co popisuje plány jakožto předpisy akcí, co má nějaké cíle a co používá agenty ke konání akcí. Byznys proces tak již není specializací akce, jako tomu je v původní metodice MMABP. Práce rovněž specifikuje metodický postup, kdy jsou koncepty postupně převáděny z jednoho diagramu do druhého.