Terapie dětské obezity v Olivově dětské léčebně, o.p.s. - Nováková, Kateřina (2011)
Předkládaná diplomová práce se zabývá analýzou léčby dětské obezity v Olivově dětské léčebně, o.p.s., Říčany (ODL). Metodami manažersko-ekonomické analýzy byly hodnoceny přínosy terapie obezity dětských pacientů v ODL. Byla ověřována hypotéza, zda byl v roce 2009 program léčby dětské obezity v ODL funkční a ekonomicky stabilní. Přesto, že ke kompletnímu zhodnocení problematiky nebyla léčebnou poskytnuta všechna data, lze na základě provedené analýzy konstatovat, že léčba obezity byla v tomto roce úspěšná. Průměrná procentická ztráta původní hmotnosti byla 5,8 % (chlapci 6,1 % a dívky 5,6 %). Z hlediska úspěšnosti léčby (maximální úbytek) by měla délka pobytu přesáhnout jeden měsíc (30 dní). Z analýzy hospodaření léčebny bylo zjištěno, že pokud by měla být zajištěna ekonomická stabilita (dosažení bodu zvratu), mělo by být v léčebně při provozu 350 dnů v roce využito 57 331 lůžkodnů. To odpovídá počtu 163 plně obsazených lůžek, ovšem v léčebně bylo v roce 2009 k dispozici pouze 108 lůžek a jejich počet nadále klesá. Z dalších ukazatelů vyplývá, že léčebna má dlouhodobě ekonomické problémy (změny ve zdravotnictví, neuspořádané majetkové vztahy, mzdové a personální problémy). V závěru práce jsou uvedena doporučení směřující ke zlepšení zjištěného stavu.