Úloha veřejných financí a (proti)povodňová opatření - Bílková, Dagmar (2011)
Předmětem diplomové práce Úloha veřejných financí a (proti)povodňových opatření je seznámení se s teorií veřejných financí a problémy živelných pohrom, jejichž následné řešení či sanace může vyvolat zapojení veřejných zdrojů. Je věnována pozornost ochraně před povodněmi a její efektivnosti, společenské odpovědnosti při likvidaci škod a roli soukromého pojištění. Výstupem práce je zhodnocení efektivity vynakládaných prostředků v rámci konkrétní akce -- na protipovodňová opatření ve Znojmě, která jsou financována z programu Ministerstva zemědělství 129 120 Podpora prevence před povodněmi II, a zhodnocení přístupů k ochraně před povodněmi a úlohy veřejných financí při související obnově území.