Analýza efektivnosti poboček cestovní kanceláře pomocí DEA modelů - Smrčka, Pavel; Jablonský, Josef, 1955-; Dlouhý, Martin, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
V dnešním světě velmi silné konkurence, nejen v oblasti cestovního ruchu, roste důležitost potřeby identifikovat silné a slabé stránky výkonnosti celé pobočkové sítě cestovní kanceláře, ale i jejích částí, tedy jednotlivých poboček. K tomuto problému je možné přistoupit pomocí benchmarkingu. Tato metoda je v současnosti široce využívána při srovnání podobně se chovajících systémů a procesů ve všech oblastech lidské činnosti. K benchmarkingu je možné využít také modely analýzy obalu dat. Tato práce se zabývá nejprve teoretickým popisem základních modelů analýzy obalu dat. Dále je zaměřena na popis síťových modelů použitých v praktické části práce. V této poslední části jsou porovnány vybrané pobočky cestovní kanceláře a identifikovány nedostatky v jednotlivých oblastech výkonnosti poboček.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses