Výběr vhodného softwaru z pohledu vícekriteriálního rozhodování - Mašátová, Jana (2011)
V dnešním světě, kdy existuje mnoho různých substitutů většiny výrobků a služeb, roste náročnost na rozhodování mezi jednotlivými substituty. S rozhodováním mohou velmi dobře pomoci metody vícekriteriálního hodnocení variant (VHV), které jsou díky dostupným programům použitelné i pro širokou veřejnost, která tak nemusí být podrobně informovaná o VHV. Cílem této diplomové práce je přiblížit a srovnat veřejně dostupný nekomerční český software umožňující zjednodušit rozhodování mezi více variantami dle zadaných kritérií. Práce je zaměřena na diskrétní modely hodnocení, které jsou jednodušší a více vhodné pro předem zadané alternativy. Jsou zde hodnoceny nekomerční programy, které většinou vznikly na univerzitní půdě. Dále jsou představeny i některé nepříliš známé metody hodnocení, které se v některých programech objevují.