Geopolitika Jižního Kavkazu - Zacpalová, Lucie (2010)
Diplomová práce pojednává o geopolitické situaci Jižního Kavkazu ve vztahu k Evropě, se zaměřením na Evropskou unii. Specifické geopolitické podmínky Jižního Kavkazu vedly od vzniku samostatných států na jeho území k tzv. "nové velké hře" mocenských zájmů globálních aktérů. Vztah Evropské unie k Jižnímu Kavkazu se vyvíjel v průběhu času a na pozadí této "hry" je představován. Zlomovou událostí v mnoha směrech byl rusko-gruzínský konflikt ze srpna 2008, v němž Evropská unie sehrála jednu z nejvýznamnějších rolí. Vzhledem k omezenému charakteru předchozí spolupráce, byla tato "Pětidenní válka" silným signálem ke změně přístupu Evropské unie k oblasti. Cílem práce je analyzovat, do jaké míry se Evropská unie v nových geopolitických souvislostech Jižního Kavkazu dokázala zorientovat a tuto příležitost využít.