Výnosnost zemědělské půdy v závislosti na vybraných faktorech - ekonometrický model - Partynglová, Soňa; Pánková, Václava, 1949-; Voltr, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Cílem této práce je zjistit pomocí ekonometrického modelování, na jakých faktorech závisí výnosy pšenice ozimé. Celou práci rozdělím do 3 částí. První část uvádí čtenáře do problematiky pěstování pšenice ozimé, druhá část se bude zabývat potřebnou metodologií k tvorbě ekonometrických modelů a třetí část bude věnována řešení uvedeného problému. Protože mám k dispozici velké množství dat, zredukuji jejich počet pomocí faktorové analýzy. Aplikací různých ekonometrických postupů a metod odhadnu relevantní ekonometrický model. Tento model ukáže podíl vlivu technologických, pedologických a klimatických faktorů na výnosech pšenice. Nakonec porovnám pozorované a predikované výnosy podle druhu půdy, klimatického regionu a roku sklizně.
Vedoucí práce: Václava Pánková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses