Genderové aspekty afrického rozvoja - Kolcunová, Petra; Kváča, Vladimír, 1977-; Pavlicová, Vendula; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Liberalizácia obchodu nemá rovnaký dopad na všetky skupiny jednotlivcov v spoločnosti. Situáciu niektorých výrazne zlepší, iných zhorší. Čerpanie benefitov z liberalizácie v mužsko-ženskej spoločnosti je vďaka existencii genderových rozdielov disproporcionálne. Práca identifikuje základné oblasti, v ktorých sa genderové rozdiely prejavujú najvý-raznejšie. Africké ženy sú obmedzované v prístupe k vzdelaniu, výrobným zdrojom a technológiám, ale aj prostriedkom financovania. Tieto limity upierajú ženám možnosť plne sa zapojiť do obchodu a podieľať sa na ekonomickom raste krajiny. Pre ženy je pozi-tívnym prínosom liberalizácie obchodu vytváranie pracovných miest v exportných odvet-viach. Príjmy plynúce zo zamestnania často investujú do vzdelania a zdravotníckej starost-livosti pre svoje deti, čím zvyšujú kvalitu ich života. Práca je zameraná na vzájomný vzťah liberalizácie a genderovej rovnosti, ktorý je demonštrovaný na postavení žien v obchode a zamestnaní v exportných odvetviach.
Vedoucí práce: Vladimír Kváča
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses