Etické aspekty mezinárodních vztahů Lockeovská perspektiva - Gregárek, Matěj (2011)
Etika v MV bývá založena na předpokladu, že mezinárodní společenství tvoří jednotlivá legitimní politická společenství (státy). Práce se zaměřuje na otázku, jak se problematika domácí legitimity státní moci promítá do možnosti etického a morálního hodnocení jednání států v mezinárodních vztazích v případech, kdy je normativní pouto mezi jedincem a státem oslabeno nebo zcela chybí. Přičemž absence legitimity není nutně omezena na režimy běžně považované za nelegitimní. Široce pojatá legitimita jako souhlas občanů se zásahy do individuálních práv chybí i státu demokratickému; a politika je tak legitimována spíše jako "realm of necessity" jak navenek v MZ, tak i uvnitř státu. Takto pojatá legitimita však ponechává politice mnohem užší pole působnosti, neboť se nejedná o činnost amorální, nýbrž o činnost presumptivně nemorální a neetickou.