Etické aspekty mezinárodních vztahů Lockeovská perspektiva - Gregárek, Matěj; Kratochvíl, Petr, 1975-; Ditrych, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Etika v MV bývá založena na předpokladu, že mezinárodní společenství tvoří jednotlivá legitimní politická společenství (státy). Práce se zaměřuje na otázku, jak se problematika domácí legitimity státní moci promítá do možnosti etického a morálního hodnocení jednání států v mezinárodních vztazích v případech, kdy je normativní pouto mezi jedincem a státem oslabeno nebo zcela chybí. Přičemž absence legitimity není nutně omezena na režimy běžně považované za nelegitimní. Široce pojatá legitimita jako souhlas občanů se zásahy do individuálních práv chybí i státu demokratickému; a politika je tak legitimována spíše jako "realm of necessity" jak navenek v MZ, tak i uvnitř státu. Takto pojatá legitimita však ponechává politice mnohem užší pole působnosti, neboť se nejedná o činnost amorální, nýbrž o činnost presumptivně nemorální a neetickou.
Vedoucí práce: Petr Kratochvíl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní a evropská studia - diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses