Spokojnosť zamestnancov so systémom sociálneho rozvoja - Jókaiová, Martina (2011)
Záverečná diplomová práca má teoreticko-empirický charakter. Teoretická časť je rozvrhnutá do troch po sebe nasledujúcich kapitol a ich jednotlivých podkapitol. Vymedzuje a vysvetľuje základné pojmy súvisiace s podnikovou sociálnou politikou, sociálnym rozvojom zamestnancov, zamestnaneckými benefitmi ako aj dôsledky hospodárskej krízy na podnikovú sociálnu starostlivosť. Hlavným cieľom empirickej časti je zistiť, ako sa zmenila štruktúra programu zamestnaneckých výhod v porovnaní s obdobím pred vypuknutím krízy, aký vplyv to malo na spokojnosť zamestnancov a na ich postoj voči spoločnosti. Ťažiskom práce je analýza výsledkov výskumu. Výskum bol realizovaný dotazníkovým šetrením. V závere práce sú vyhodnotené stanovené predpoklady a odporúčania ako zefektívniť program zamestnaneckých výhod tak, aby boli spokojní zamestnanci a rovnako aj samotný zamestnávateľ.