Hodnocení a rozklad efektivnosti pomocí Malmquistova výkonnostního indexu - Skočdopol, Petr (2011)
V této diplomové práci jsou nejprve představeny základy mikroekonomie z pohledu firmy, efektivnost a způsoby jejího měření a nejdůležitější informace o vzdálenostních funkcích. Dále obsahuje vývoj Malmquistova výkonnostního indexu. Cílem této práce je popis tohoto indexu, jeho jednotlivých komponent, uvedení jak se tyto hodnoty vypočítávají a co vyjadřují. Vedlejším cílem je uvedení různých variant Malmquistových indexů a oblastí jejich použití. Pro výpočet Malmquistova výkonnostního indexu, tedy jeho jednotlivých komponent, ze kterých se skládá, jsou uvedeny čtyři modely. Těmi jsou DEA modely, Aigner-Chu, Stochastická produkční hranice a Stochastické analýzy činností. První tři jsou v této práci podrobně popsány. Na závěr je uveden ukázkový příklad výpočtu indexu za pomoci DEA. K výpočtu vzdálenostních funkcí jsem použil program Lingo.