Iniciativa islámských zemí v oblasti ochrany svobody vyznání - Nowaková, Alena, 1984- (2011)
Práce mapuje vývoj iniciativ Organizace islámské spolupráce (OIC) na půdě OSN v boji proti tzv. "hanobení náboženství". Nejprve se práce zabývá historickým kontextem této problematiky, poté přibližuje OIC samotnou, její organizaci a oblasti působení, následně se věnuje vývoji jednotlivých návrhů rezolucí na půdě OSN a souvisejících dokumentů. Závěr práce přináší analýzu problematických bodů inciativy a rozbor možných dopadů jejího přijetí do právně závazné mezinárodní legislativy.