Metoda Analytic Network Process - Lesák, Petr (2011)
Diplomová práce se věnuje problematice vícekriteriálního rozhodování, konkrétně pak metodě Analytic Network Process (ANP). Úvodní část obsahuje shrnutí teoretických poznatků potřebných k porozumění metodě a používaných ve zbytku práce. Popsána je metoda Analytic Hierarchy Process (AHP) a její zobecnění na metodu ANP. Součástí práce je i zmapování softwaru schopného modely metody ANP řešit. Hlavní pozornost je věnována aplikačním možnostem metody, ověřována je užitečnost metody při modelování v makroekonomii. Ve třetí kapitole práce je prezentován prognostický model vytvořený po konzultaci s odborníky. Výsledky modelu jsou srovnány s aktuálními dostupnými prognózami tuzemských a zahraničních institucí.