Simulační předpovědi české ekonomiky - Vejdělková, Dita; Hušek, Roman, 1936-2022; Formánek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Práce se skládá ze tří hlavních částí. První část je teoretická a zabývám se zde ekonomickými vztahy mezi makroekonomickými veličinami. Následuje druhá část týkající se ekonometrické teorie prognózování, kde se zabývám různými typy prognóz a prognostickými metodami v dnešní době využívanými. Ve třetí části, která je praktická, si kladu za cíl pokusit se s využitím reálných dat České ekonomiky modelovat co nejlépe vztahy mezi základními makroekonomickými veličinami a na základě získaných modelů provést simulační předpovědi těchto veličin s využitím scénářové analýzy. Řeším zde nejprve volbu MSR a VAR modelu. Následuje odhad jednotlivých modelů a ověřování prognostických schopností jednotlivých modelů pro statickou a dynamickou simulaci. Na závěr vypracuji prognózu makroekonomických veličin za pomocí scénářové analýzy.
Vedoucí práce: Roman Hušek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses