Podmínky rozvoje cestovního ruchu Běloruska - Martyniuk, Yana (2011)
Bělorusko stojí na rozscestí, na rozscestí historickém a kulturním, politickém a geografickém. Zeměpisně se krajina nachází v centru Evropy. Říká se ji brána na Západ. Je to relativně mladý stát, který vznikl po první světové válce 25. března 1918, těsně po únorové revoluci, v podobě Běloruské národní republiky. Rok potom vstoupila do SSSR. 26. prosince 1991 se Sovětský svaz rozpadl na 15 nezávislých republik a jednou z nich bylo Bělorusko. Předkládaná práce má za cíl podrobně analyzovat předpoklady Běloruska pro rozvoj cestovního ruchu, ukázat je jako lukrativní destinaci v rámci postsovětských států a přiblížit českému turistovi. Historie vzniku běloruského národa v předložené práci je popsaná v souladu s teorií opozičního běloruského novináře Dmitrie Novického a ve své podstatě vyvrací oficiální verzi. Důvodem pro vypracování práce byla snaha separovat Bělorusko jako turistickou destinaci od politiky a potvrdit hypotézu, že Bělorusko má rostoucí potenciál domácího cestovního ruchu a disponuje značným přírodním a kulturně-historickým bohatstvím.