Hodnocení v krasobruslení z pohledu teorie rozhodování - Erbsová, Markéta (2011)
Způsob hodnocení závodníků v krasobruslení je jednou z klíčových otázek tohoto sportu. Do roku 2004 byl používán šestkový systém hodnocení. V tomto systému rozhodčí srovnává závodníky navzájem a určuje pořadí od nejlepšího po nejhoršího závodníka. Šestkový systém lze popsat jednou z metod skupinového expertního hodnocení -- metodou vícekriteriálního hodnocení projektů. V roce 2004 Mezinárodní bruslařská unie zavedla nový systém hodnocení. V tomto systému je v roli rozhodovatele závodník, méně už pak rozhodčí. Závodník do svého programu volí takové prvky, jejichž součet maximalizuje jeho bodové skóre. Hodnoty všech krasobruslařských prvků nalezneme v tabulce hodnot (SOV -- Scale of Values). Bruslař se při výběru prvků může rozhodovat na základě metod vícekriteriálního hodnocení variant. Pro naše účely jsme zvolili metodu váženého součtu. V předložené práci popíšeme pravidla hodnocení obou systémů, která vysvětlíme na konkrétních příkladech a propojíme je s výše uvedenými metodami teorie rozhodování.