Přínosy a náklady přijetí společné evropské měny v malé otevřené ekonomice (na příkladu vybrané země) - Bábek, Jiří (2011)
Cílem této práce je analyzovat a zhodnotit přínosy a náklady plynoucí ze zavedení společné měny v malé otevřené ekonomice na konkrétních případech vybraných zemí. Teoretická část je věnována měnové integraci samotné, jejímu historickému vývoji v Evropě a teorii optimální měnové oblasti. Pozornost bude zaměřena také na vstupní kritéria měnové unie a specifika malé otevřené ekonomiky v rámci měnové unie. Obsahem analytické části je vyhodnocení připravenosti vybraných ekonomik a jejich komparace. Následně se práce zabývá přínosy a náklady měnové integrace a jejich významností v konkrétní situaci na příkladu vybraných zemí. Jednotlivé přínosy a náklady budou také dány do kontextu s krizí měnové unie. Výsledky analýzy jsou diskutovány v závěru práce.