Přínosy a náklady přijetí společné evropské měny v malé otevřené ekonomice (na příkladu vybrané země) - Bábek, Jiří; Durčáková, Jaroslava, 1941-; Doležal, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Cílem této práce je analyzovat a zhodnotit přínosy a náklady plynoucí ze zavedení společné měny v malé otevřené ekonomice na konkrétních případech vybraných zemí. Teoretická část je věnována měnové integraci samotné, jejímu historickému vývoji v Evropě a teorii optimální měnové oblasti. Pozornost bude zaměřena také na vstupní kritéria měnové unie a specifika malé otevřené ekonomiky v rámci měnové unie. Obsahem analytické části je vyhodnocení připravenosti vybraných ekonomik a jejich komparace. Následně se práce zabývá přínosy a náklady měnové integrace a jejich významností v konkrétní situaci na příkladu vybraných zemí. Jednotlivé přínosy a náklady budou také dány do kontextu s krizí měnové unie. Výsledky analýzy jsou diskutovány v závěru práce.
Vedoucí práce: Jaroslava Durčáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses