Projekty pro sdílení dat na internetu typu Rapidshare se zaměřením na konkrétní vybraný projekt a jeho rozbor - Hřebabecký, Jan (2011)
Cílem práce je analyzovat a uceleně popsat odvětví, které dosud nebylo v odborné literatuře dostatečně detailně popsáno. K tomu práce využívá zkušeností autora s vývojem a provozem konkrétního share serveru a předkládá jej jako příklad, na kterém vysvětluje všechny podstatné atributy a závislosti. Diplomová práce je zaměřena na problematiku sdílení dat na internetu. Ve své první části se věnuje sdílení dat na internetu obecně včetně historie vzniku sdílení dat na internetu. Následují případové studie dvou share serverů, které využívají rozdílných přístupů a v současné době jsou nejznámějšími ve svém oboru. Práce se věnuje jak obchodní, technické, sociální tak i právní stránce sdílení dat prostřednictvím share serverů. Ve své praktické části se práce věnuje konkrétnímu projektu share serveru a to zejména z procesního, obchodního, technického a uživatelského pohledu. V rámci procesního pohledu jsou analyzovány probíhající procesy a jejich význam pro celý projekt share serveru. Obchodní pohled popisuje závislosti výnosových a nákladových položek na jednotlivých proměnných atributech v rámci systému share serveru a jeho okolí. Technický pohled se zaměřuje na hardwarové, softwarové a síťové prostředky, na kterých je projekt postaven. V části týkající se uživatelského pohledu autor kriticky hodnotí aktuální stav webu share serveru a navrhuje možná zlepšení především v oblasti použitelnosti. Závěrem autor práce hodnotí aktuální stav v odvětví share serverů a odhaduje jeho budoucí vývoj.