Způsoby ukončení závazků v podnikatelských vztazích - Redžič, Alen; Hásová, Jiřina, 1954-; Klimeš, František; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Cílem diplomové práce je analyzovat problematiku, která souvisí se zánikem práv a povinností z obchodních závazkových vztahů. Právě obchodní závazkové vztahy jsou zcela specifickou skupinou právních vztahů, bez kterých si nelze představit bezporuchový a úspěšný výkon podnikatelské činnosti. Autor se v diplomové práci také pokusí postihnout všechny podstatné aspekty tématu. Ke splnění výše uvedených cílů autor hodlá použít především metodu výkladu právních norem, při němž je zapotřebí brát v úvahu nejen vlastní text právní normy, ale především účel a případně vztah příslušné normy k jiným právním normám. Tato metoda bude doplněna o autentický výklad právních norem, doktrinální výklad, který vytvořila právní věda, soudní výklad či příslušnou judikaturu. Rozbor uvedených oblasti umožňuje vyslovit závěr, že se jedná o oblast nejen rozsáhlou co do právní úpravy i právní teorie, systematicky nejednotnou, ale že se jedná především o oblast právně značně náročné regulace specifické skupiny vztahů. Jednu z hlavních složitostí, týkající se závazkového práva, autor spatřuje v dualismu právní úpravy, kdy právní důvody zániku obchodních závazků se řídí buď občanským nebo obchodním zákoníkem popř. oběma zákony. Z dostupné judikatury Nejvyššího soudu nebo vrchních soudů lze dovodit, že v aplikační praxi nejvíc právních problémů vznikalo ohledně splnění závazků a odstoupení od smlouvy, což jsou také zřejmě nejčastější právní důvody zániku závazkových vztahů. Dalším poznatkem, který autor diplomové práce při jejím zpracování získal, je terminologická nejednotnost občanského i obchodního zákoníku ve věci zániku závazků.
Vedoucí práce: Jiřina Kotoučová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses