Trh práce v USA v době rozmachu odborového hnutí - Filip, Jan (2011)
Bakalářská práce se věnuje problematice deformací trhu práce vlivem institucí, jako jsou odbory, federální vláda a soudní moc. Klade si za cíl v prvé řadě odpovědět na otázky: Proč zaměstnanci vstupují do odborů? Jsou pro ekonomiku odbory prospěšné? Mají státní regulace požadovaný účinek? Tuto oblast ekonomie považuji za věčně aktuální a velmi důležité téma. Nejprve se snažím určit, co vedlo dělníky ke členství v odborech, jakým způsobem se jim v tom zaměstnavatelé snažili zabránit a zda by se odborová činnost dala označit za ekonomicky prospěšnou. Poté analyzuji státní zásahy do trhu práce, do jaké míry byly úspěšné a jaké byly jejich skutečné záměry, pokud se lišily od proklamovaných. V předposlední části využívám Americkou federaci práce jako případovou studii. Poukážu na důvody, proč na rozdíl od jiných odborů nezanikla, resp. jakou funkci plnila, a jak se vyvíjelo její prolínání s politikou a postoje ke státním regulacím. Na závěr se pokusím o přehled důsledků vlivu odborů, zaměstnavatelů a státu na trh práce.