Licence firmy Microsoft ve firemním segmentu - Jeníček, Michal (2011)
Správné a finančně optimální pokrytí firemního softwaru licencemi je jedním z cílů každé firmy. Společnost Microsoft nabízí pro své softwarové produkty řadu licenčních programů, které primárně ovlivňují jejich financování. Modely licencování, které stanovují konkrétní pravidla používání licencí pro skupiny softwaru, jsou také velmi konkrétně definovány a vyžadují pečlivé studium pro jejich pochopení. Tyto dvě oblasti zahrnují řadu dílčích aspektů, jež je z hlediska přínosu pro firmu nutné zvažovat. Podstatný je ale i globální pohled spojující licenční programy a licenční modely. Složitý proces řízení licencí je obávaným tématem i pro IT odborníky. Práce zasazuje téma licencí do kontextu strategického firemního plánování IT a formou komentovaných principů, modelů, obvyklých situací a akcentování skutečností, které se jeví jako na první pohled jako drobnosti avšak v konečném efektu závažně ovlivňují licencování. Poskytuje ucelený obraz problematiky, který zatím nebyl v takové formě a rozsahu zpracován. Cílem práce je komplexní analýza aspektů licenčních programů a modelů; jejich principů a možností. Orientace a pochopení problematiky licencí firmy Microsoft je pro firmy nezbytná. Práce proto také přináší konkrétní výstupy nejen v podobě porovnání jednotlivých licenčních programů z finančního, ale také funkčního hlediska. Jednotlivé podstatné služby licenčních programů a vlastnosti licenčních modelů jsou rozebrány v rozhodujících detailech a podrobeny kritickému zhodnocení pro využití ve firmě na základě její velikosti a charakteru.