Vývoj efektivních sazeb daní z práce v ČR - Pšurná, Pavla; Kubátová, Květa, 1952-; Picka, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Tato diplomová práce se zabývá efektivním zdaněním práce v České republice a srovnává tyto trendy se státy Evropské unie na bázi statistických dat Eurostatu a OECD. Efektivní daňová sazba je indikátor, který měří skutečné daňové zatížení poplatníků. Na rozdíl od zákonné sazby daně dokáže zohlednit aspekty daňového sytému, které mají vliv na konečnou daň. Nejprve se podrobně věnuji ukazatelům, které se používají k měření distorzí daní z práce. Důraz je kladen na implicitní sazbu, kterou vytvořil Eurostat, a která umožňuje srovnat daňové zatížení v ČR s ostatními členskými státy unie. Další část podává celkový přehled o reformách daně z příjmu, které se uskutečnily na území ČR od roku 1993. Následuje část analytická, kde jsou porovnány implicitní sazby daně z práce mezi členskými státy EU. V poslední kapitole je popsán daňový klín, který je doplňkem při rozboru implicitních sazeb. Zkoumám zde také vliv nákladů práce na daňové zatížení poplatníků v zemích EU. Cílem této práce je analyzovat vývoj efektivní sazby daně z práce v ČR od roku 1993 do současnosti, zjistit příčiny změn a provést komparaci s členskými zeměmi EU.
Vedoucí práce: Květa Kubátová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses