Implementace směrnic EU v oblasti zdanění dividend se zaměřením na ČR - Miklová, Alena; Vančurová, Alena, 1957-; Doležalová, Ivana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Tato diplomová práce pojednává o problematice zdanění dividend v Evropské unii. Dividendy podléhají dvojímu zdanění, které tvoří překážku jednotnému vnitřnímu trhu. S cílem odstranit tuto překážku byla přijata směrnice 90/435/EHS o společném zdanění mateřských a dceřiných společností z různých členských států (dále jen "Směrnice"). Ve své práci se zabývám jejím vývojem, implementací ve vybraných státech Evropské unie a otázkami, zda přispěla k lepšímu fungování vnitřnímu trhu a zda už nejsou kladeny další překážky fungování vnitřního trhu. Zmiňuji také aktuální harmonizační kroky orgánů Evropské unie. Komparativní analýza daňové úpravy vybraných členských států ukázala, že stále existují situace, kdy se může národní legislativa dostat do rozporu se Směrnicí. Nicméně pomocí výpočtu efektivní sazby daně při výplatě dividend z České republiky do vybraných států bylo zjištěno, že implementace Směrnice přispěla k lepšímu fungování jednotného vnitřního trhu.
Vedoucí práce: Alena Vančurová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses