Komparace redistribuce příjmů prostřednictvím dávek státní sociální podpory v České republice a Velké Británii - Trávníčková, Jana; Klazar, Stanislav, 1974-; Bauernöplová, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Diplomová práce je zaměřena na zkoumání příjmové nerovnosti mezi občany České republiky a Velké Británie. Jedná se o komparaci, která hodnotí státní redistribuci příjmů prostřednictvím dávek státní sociální podpory. Poskytuje informace o tom, ve které zemi existuje větší příjmová nerovnost v rozdělení příjmů mezi domácnostmi a zda se příjmová nerovnost mezi občany sníží díky vyplacení těchto dávek, či nikoliv. Teoretické části práce se věnují vysvětlení základních pojmů (jako je redistribuce příjmů, nástroje redistribuce, vztah mezi sociální politikou a redistribucí) a nástrojům pro měření příjmové nerovnosti (Lorenzova křivka, Giniho koeficient, Robin Hood index, Koeficient příjmové nerovnosti S80/S20). V textu jsou dále popsány jednotlivé dávky státní sociální podpory obou zemí. Hlavní výzkumná část obsahuje výpočty a grafická znázornění všech výše uvedených ukazatelů. Výsledné hodnoty jsou porovnány a dosažené výsledky shrnuty.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses